- Reklamlar -
Home Listeler Nostaljik Film Kuşağında Karşınızda En İyi 10 Film

Nostaljik Film Kuşağında Karşınızda En İyi 10 Film

K Bey nostalji kuşağı iftiharla sunar! Nostalji geçmişteki mutlu bir ana duyulan özlemdir. Bizim nostaljimiz ise nostaljik sinemadır.

Hepimizin, belki de doğmadan önce çekilmiş bir filmi bile sonradan izleyip de “İşte bu!” dediğimiz olmuştur. Belki de o film bizim favori filmimizdir. Çünkü nostalji daha samimidir daha içtendir daha ruhumuza yakındır. Belki de nostaljik eserlerin bir ruhu vardır. Belki de yakınlığı bu yüzden kuruyoruz. Neden olmasın?

Nostaljiye duyulan özlem hep var olmuştur ve insanoğlu yaşadıkça hep var olacaktır. İşte bizler de bu yüzden bir nostaljik film listesi yapalım dedik.

Ancak biraz daha farklı, yeni yorumlarıyla, çekildiği dönemden daha öncesini anlatan 10 muhteşem nostaljik film

Not: Bazı filmler şu anda da izlendiğinde nostalji etkisi yaratmaktadır. Nostalji içinde nostalji.

10 Amarcord

“Amarcord” (a m’arcord) Federico Fellini’nin doğduğu şehir olan Rimini’de konuşulan, İtalyanca’nın Emilia-Romagna lehçesinde “Hatırlıyorum” anlamına gelmektedir (İtalyancası “io mi ricordo”). Bu yarı-otobiyografik film de zaten Fellini’nin 1930’lu yıllarda çocukluktan gençliğe adım atarken memleketi olan Rimini’de yaşadıklarına gördüklerine dayanmaktadır. Sadece çocukluk anılarını değil aynı zamanda Faşist Mussolini’nin iktidarda olduğu II. Dünya Savaşı öncesi İtalya’sında adım adım yaklaşan toplumsal çatışmaları haber veren bir dönemi de resmetmektedir. Rüya gibi anıların çarpıcı fantezilerle harmanlandığı filmin duygulu şiirsel bir dili vardır. Amarcord 1975 yılındaki En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü de dahil tam 13 ödül kazandı. Fellini “En iyi yönetmen” ve “En iyi özgün senaryo” dallarında da Oscar’a aday gösterildi.

9 American Grafiti

Yönetmeni George Lucas ve yapımcısı Francis Ford Coppola olan Gençlik Yılları(American Grafiti), 1960’ların hızlı arabaları, açık hava sinemaları ve rock’n’roll ortamı etrafında geçen klasik bir gençlik hikayesi. Ron Howard, Richard Dreyfuss, Harrison Ford, Cindy Williams, Mackenzie Phillips ve Suzanne Somers’ın ilk önemli rolleriyle çıkış yaptıkları bu nostaljik yapıtta, bir grup gencin üniversiteye gitmeden önceki gece sokaklarda gezerken yaşadıkları maceralar konu alınıyor. En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere beş dalda Akademi Ödülü’ne aday gösterilen Gençlik Yılları’nda, Wolfman Jack’in uluma sesleri ve Buddy Holly, Chuck Berry, The Beach Boys ile Bill Haley & His Comets’in unutulmaz şarkıları da yer alıyor.

8 Chariots of Fire

Ateş Arabaları (Özgün adı: Chariots of Fire), 1981 Britanya yapımı filmdir. Filmde 1924 Yaz Olimpiyatları’na katılan koyu dindar İskoç Hıristiyan atlet Eric Liddell ile ön yargıları aşmaya çalışan İngiliz Yahudi atlet Harold Abrahams’ın gerçek yaşamları konu edilmiştir.

Senaryosunu Colin Welland‘ın yazdığı filmi Hugh Hudson yönetti. Yedi dalda Akademi Ödüllerine aday olan film, En İyi Film de dahil olmak üzere dört ödül kazandı. Britanya Film Enstitüsünün BFI Top 100 British films listesinde 19. sırada yer aldı.

7 Dazed and Confused

“Genç ve Heyecanlı” (Dazed and Confused), 1976 yılına ait bir sabun köpüğü prodüksiyon. Amerika’nın en geri kafalı ve tutucu eyaletlerinden biri olan Texas’ta ufak bir kasabada geçen filmde, Robert E. Lee Lisesi’nin çılgın öğrencilerinin delişmen ve eğlenceli hayatlarına bir göz atacağız.

Günümüzün bir hayli meşhur oyuncularının daha çıtır halleriyle beyazperdede cirit attığı “Genç ve Heyecanlı” filminde, gelecek sene son sınıf olacak gençler okulun son gününü vur patlasın çal oynasın formatında kutlamak istemektedirler. Bu nedenle çılgın bir parti yapmaya karar veren ergen liselilerin evde yaptıkları hesap çarşıya uymayacaktır. Zira, partinin yapılmasının planlandığı evin sahipleri tarafından durum fark edilince partiyi çarşıya, yani açık alana taşımayı kararlaştırırlar. Bir süre sonra işler kontrolden çıkacak ve kural tanımaz hippi gençler ortalığı karıştıracaklardır.

6 Sense and Sensibility

Sense and Sensibility (Aşk ve Yaşam) 1995 yapımı sinema filmi. Jane Austen’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Senaryosunu Emma Thompson yazmış, yönetmenliğini ise Ang Lee üstlenmiştir. Emma Thompson bu film ile En İyi Uyarlama Senaryo dalında Akademi Ödülü almıştır.

5 Good Bye, Lenin!

Elveda Lenin! (Orijinal ismi: Good bye Lenin!) Alman yapımı film. Wolfgang Becker tarafından 2003 yılında çekilmiş olan film sosyalizme inanmış bir anne (Kathrin Sass) ile oğlu (Alex) arasındaki ilişkiyi anlatmaktadır.

Doğu Almanya yıkılmadan önce kalp krizi geçiren ve 8 ay komada kalan anne, dışarda olup bitenlerden habersizdir. Doktor en ufak bir şokta annenin ölebileceğini söyler. Bunun üzerine oğlu ona yapay bir dünya oluşturur. Hatta bunun için arkadaşıyla birlikte çektiği haber bültenlerini annesine izletir, annesinin istediği Doğu Alman üretimi turşuları bulur buluşturur.

Doğu Almanya’nın yıkılması ile sosyalizme inanan insanların hayallerinin yıkılışına dikkat çeken film, dünyadaki politik sistemleri de eleştirmektedir.

4 Russian Ark

Russian Ark Rus tarihinin çeşitli dönemlerinden kesitlerin yer aldığı bir müzede geçen ilginç bir zaman kesiti… Oldukça deneysel ve zor bir çalışma olan Rus Hazine Sandığı, bütün filmin tek bir seferde çekildiği tek bir kareden oluşuyor. Rus tarihinin önemli olayları, çoğu kendilerini oynayan oyuncular tarafından canlandırılıyor.Bu oldukça zor çalışmanın altından başarı ile kalkan ünlü Rus yönetmen Aleksandr Sokurov, bu sıradışı çalışması ile pek çok uluslararası festivalde ödüllendirildi.

3 Midnight In Paris

Midnight In Paris Paris’te Gece Yarısı (İngilizce: Midnight in Paris), 2011 yapımı romantik komedi-fantazi filmi. Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni ve Michael Sheen’in rol aldığı filmin yönetmenliğini Woody Allen üstlenmiştir. İş dolayısıyla Paris’e gelen bir aileyle sonbaharda evlenecek olan iki nişanlı genç bu şehirde başlarına gelen ve hayatlarını değiştirecek olaylar yaşarlar.

2 Inherent Vice

Inherent Vice 1980’lerin sonlarında Los Angeles’ta geçen hikayede özel dedektif Doc Sportello’nun aldığı son iş her zamankinden daha zor. Zira uzun zamandır görmediği eski sevgilisi yakın zamanda kayıplara karışmış ve kendisinden bu davayı çözmesi istenmiştir. Sportello davanın içine girdikçe işler daha da karmaşık bir hal alır ve bir noktadan sonra gizemin çözülmesi, asıl hedefi olmaktan çıkar.

Thomas Pynchon’ın romanından sinemaya uyarlanan filmi yazıp yöneten isim Ateşli Geceler, Magnolia, There Will Be Blood ve The Master gibi başarılı filmlere imza atan Paul Thomas Anderson. Filmin başrollerinde ise Jena Malone, Joaquin Phoenix, Josh Brolin ve Reese Witherspoon gibi ünlü isimler yer alıyor.

Ve ve ve…

Ve işte geldik şefin tavsiyesine. Şimdiye kadar izlediğim gelmiş geçmiş en iyi nostaljik film. İzleyin izlettirin efendim.

1 The Artist

The Artist Artist (Ing: The Artist) baş rollerinde Jean Dujardin ve Bérénice Bejo rol aldığı yönetmeninin ise Michel Hazanavicius olduğu 2011 yapımı Fransız filmidir. Hikaye 1927 ve 1932 yılları arasında Hollywood’da aktörlerin çöküşünü aktrislerin yükselişini konu almaktadır. Film Altın Küre Ödüllerinde En İyi Film, Dujardin ise En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. 2012 yılında (84. Akademi Ödülleri); En İyi Film, En iyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Müzik dallarında Oscar ödülü aldı.

beğeni satın al
Exit mobile version