Dün akşam saat 19:00’da Salt Beyoğlu’nda Perşembe Sineması / Her Film Bir Şehir açılışı yapıldı. Filminebandim ekibinden Ben (Emre Arısoy), Dilara ve Alp Kaan’ın katılımıyla bu açılışta bulunma fırsatımız oldu.
Kokteyl sonrasında Salt Beyoğlu ve Garanti Mortgage yetkililerinin Her Film Bir Şehir Projesi ile ilgili bilginin verildiği Salt Beyoğlu’nda Pekin Dünya Parkı’nda geçen, şehri terk etmeden dünyayı görme fikri üzerine kurulu Shìjiè (Dünya) filmiyle başladı.
Her Film Bir Şehir ve Salt Beyoğlu ile ilgili bilgilerin ve filmlerin gösterim tarihlerinin yer aldığı bir programın da bulunduğu USB Flash Bellek ve Dosya ile Shìjiè (Dünya) filmini izlemeye geçtik.
Sinema salonun rahatına diyecek gerçek anlamda sözüm yok. Hani “Yata yata film izledim” olayı var ya hah işte aynı öyleydi Salt Beyoğlu.
Film epey yavaş ve bol konuşmalı olunca izleyenler sıkılmış olacaklar ki belirli aralıklarla salondan çıkanlar oldu. Ama olsundu bu “Ev gibi ortamda film izlemenin zevkini başka nerede bulabilirim ki?” diye düşünerek sabrederek filmi izlemeye devam ettim. İyi ki de bu kararı vermişim çünkü her ne kadar konuştuğum insanların da beğenmediğini öğrendiğim bu filmi ben epey sevmiştim. Çünkü modernleşmeye çalışan ve dışarıya göç vermek istemeyen Çin’in “Bak başka ülkelere gidiyorsunuz ama burada her şey var! Eyfel Kulesi’nden Tac Mahal’e, Pisa Kulesi’nden İkiz Kulelere kadar her şeyimiz var!” Düşüncesi ile insan kaybına uğramadan modernleşme çalışmalarına devam etmeye çalışan Çin’de insanların ne kadar sıkıldığı ve aslında bu modernleşmenin insanların üzerindeki olumsuz etkisinin çok iyi anlatıldığı bir filmdi Shìjiè. Bu kanıya nereden vardığımın cevabı ise güvenlik görevlisinin Kız Kardeş lakaplı çocuğa Çin’i övdüğü ve Dünya Parkı‘nda geçen sahnede “Burası da ünlü Manhattan eyaleti. Bak bunlar da İkiz Kuleler ama bizimkiler yerinde duruyor!” cümlesi ile aslında Çin’in dışındaki ülkelerde aslında kötü şeylerin olduğu anlatılmak isteniyordu bana göre. Benim filmle ilgili görüşlerime bir son vererek proje ile ilgili bilgi kısmına geçiyorum.
SALT, Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Perşembe Sineması programıyla şehir hayatını irdeleyen uzun metraj ve belgesel sinema filmlerini bir araya getiriyor.
SALT, geçtiğimiz sonbaharda başladığı Perşembe Sineması programını, şehirde olmaya dair bir film seçkisiyle, Garanti Mortgage’ın desteğiyle sürdürüyor. Şehir hayatının çevre, birey ve toplum üzerindeki yaptırımlarına odaklanan seçki, uluslararası uzun metraj ve belgesel sinema filmlerinden derlendi. Geniş bir coğrafya ve zaman aralığından seçilen farklı üsluplardaki filmler, Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarında, Perşembe akşamları saat 19.00’da SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gösterilecek.
Perşembe Sineması programının basın buluşmasında konuşma yapan Garanti Mortgage’ın Genel Müdürü Murat Atay “İnsanların mutlu olacakları yaşam alanlarına kavuşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. İnşaat-mimari kültürünün insanların yaşamında etki gücünün ne kadar büyük olduğunun farkındayız. Bu nedenle, aslında söz konusu işbirliğiyle, mimarinin, şehirleşmenin, şehir kültürünün konuşulur, sorgulanır olmasını desteklemek istiyoruz.” dedi.
SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç “Perşembe Sineması programı kapsamında yaz dönemi hariç yıl boyunca izleyiciler SALT Beyoğlu, Açık Sinema’da her perşembe keyifli bir sinema deneyimi yaşayacaklar.” şeklinde konuştu. Garanti Mortgage ile işbirliğinin bu yıl da devam etmesinden mutluluk duyduklarını da sözlerine ekledi.
Perşembe Sineması’nda Ne Gibi Şeyler Bizi Bekliyor?
Bu yıl boyunca Perşembe Sineması’nda toplam 33 gösterim yapılacak. Mart-Haziran programı, farklı şehirlerin arka planı oluşturduğu filmleri bir araya getiriyor. Sonbaharda ise öncelikle 1980’ler Türk Sineması’ndan, konusunu politik gerilim ortamında hızlı şehirleşme ve mekânsal ayrışmadan alan filmlere yer verilecek. SALT’ın, 80’ler Türkiye’sine dair göz ardı edilmiş durumları konu edinen Nereden başlasak? projesi paralelinde hazırlanan seçki 12 filmden oluşuyor. Aralık ayında yine uluslararası filmler gösterimde olacak.
Mart-Haziran programı, Pekin Dünya Parkı’nda geçen, şehri terk etmeden dünyayı görme fikri üzerine kurulu Shìjiè [Dünya] filmiyle başlıyor. Programın ilk belgesel filmi ise, 1970’lerde St. Louis, Missouri’de birer birer havaya uçurulan bloklarıyla sosyal konut projelerinin başarısızlık sembolü hâline gelen yerleşim yerine odaklı The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti]. Programda ayrıca, şehrin büyümesi nedeniyle yuvalarını insanlara karşı savunmak zorunda kalan bir grup sihirli rakunun hikâyesinin anlatıldığı, 23 Nisan’da çocuklar için özel Türkçe gösterimi yapılacak olan Pom Poko adlı anime ile bir Éric Rohmer klasiği Les rendez-vous de Paris [Paris Randevuları] gibi farklı türlerde filmler yer alıyor.
Her Film Bir Şehir / Mart – Mayıs ayları arasındaki Program
5 Mart – Jia Zhangke, Shìjiè [Dünya], 2004
12 Mart – Chad Freidrichs, The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti], 2011
19 Mart – Mira Nair, Salaam Bombay! [Selam Bombay!], 1988
26 Mart – Peter von Bagh, Helsinki, ikuisesti [Helsinki, Sonsuza Dek], 2008
2 Nisan – Mikhail Kalatozov, Soy Cuba [Ben Küba], 1964
9 Nisan – Tran Anh Hung, Xích Lô [Bisikletli], 1995
16 Nisan – Ian Cheney, Truck Farm [Kamyonet Tarlası], 2011
23 Nisan* – Isao Takahata, Pom Poko, 1994
30 Nisan – Éric Rohmer, Les rendez-vous de Paris [Paris Randevuları], 1995
7 Mayıs – Anand Patwardhan, Hamara Shahar [Bombay Bizim Şehrimiz], 1985
14 Mayıs – Juraj Krasnohorský, Tigre v meste [Şehir Kaplanları], 2012
21 Mayıs – Anna-Karin Grönroos, Ecopolis China [Ekoşehir Çin], 2013
* Pom Poko, 23 Nisan özel gösterimi kapsamında saat 15.00’te Türkçe dublaj; İngilizce altyazılı ve saat 19.00’da Japonca; Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.
Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir. Her gösterim, orijinal seslendirme dilinin yanı sıra Türkçe ve/veya İngilizce altyazılı olarak yapılır. Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır. Olası program değişikliklerinden haberdar olmak için saltonline.org ve SALT Online Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.