An itibariyle “Bayram değil seyran değil, neden böyle eski bir filmi inceleme gereği duydular?” diye işkillendiyseniz, takvime göz atınca cevabı bulmakta gecikmeyeceksiniz…
Farklı sektörlerden son derece popüler isimlerin yollarının bir gece beklenmedik bir şekilde kesişmesi ve bize “görece” komik, aksiyonel bir suç filmi olarak geri dönüyor Hırsız Var’da. Çekildiği döneme istisnaden, toplumun o günkü gündem maddelerine de dokundurarak ülkenin her alanda bok çukuruna sürüklendiğini anlatmaya çalışan bir mesaj kaygısı da mevcut diyebiliriz filmde.
Hırsız Var! Film İncelemesi Başlasın
Karşımızda her telden çalan bir Türk aksiyon denemesi var. Fragmanında geçen “TÜRK İŞİ EKŞIN!” vurgusu, iddiayı ortaya koymaktan ziyade “Çok da bir şey beklemeyin” mesajı verdi bana. Oyuncu kadrosu ise insana ne düşüneceğini şaşırtan türden. Haluk Bilginer, Birol Ünel, Ahmet Mümtaz Taylan, Suna Pekuysal gibi her projesi merak edilen, büründüğü karakterin her daim hakkını veren duayenler ilk bakışta filmin pozitif yanını oluşturuyor. Buna karşın Mehmet Ali Erbil gibi sinema oyunculuğuna ve içinde bulunduğu projelere genelde burun kıvrılan, Gamze Özçelik gibi çıkış noktası mankenlik olan, Gülse Birsel gibi kalemi oyunculuğuna tercih edilen… Bu böyle uzar aslında. Usta isimlerle son derece tartışmalı bireyleri harmanlamak, enteresan olabileceği kadar da büyük bir risk. “Hırsız Var” bu sentezi pozitife çevirebiliyor mu? Şahsi fikrim kesinlikle hayır.
Her şeyden önce filmin oldukça karmaşık bir “esinlenme” talihsizliği var. Haluk Bilginer’i gördüğünüz an Cemil İpekçi parodisi gibi görmekten kendinizi alamıyorsunuz. Fatih Akın‘ı yer yer Javier Bardem‘e benzettim, bu andırma durumu filmde ön plana çıkarıldı mı bilemiyorum, bu konuda kimseyi suçlayamam. Filmin genel kaos hâli ise biraz Snatch, biraz Ocean’s Eleven izlenimi veriyor ister istemez. “Birbirinden bağımsız, egzantrik adamların bir araya geldiği hırsızlık öyküsü, aksiyonel komedi” derseniz, birçok insan size düşünmeden bu filmlerin adını söyleyecektir. Elbette bu konularda başka filmler çekilemeyeceği anlamına gelmiyor bu detay ama, biraz daha özenli olup kendini türevlerinden sıyırmak gibi bir çabası da yok Hırsız Var’ın.
Hırsız Var! Filmini Tavsiye Eder Miyiz? “Tabii ki HAYIR!”
Tabi ki tüm bunlar filmin size tebessüm bile ettirmediği, çok berbat vakit geçireceğiniz anlamına gelmiyor. Yer yer absürtlüklere, doğal tepkilere kendinizi kaptırıp gayet tabi eğlenebiliyorsunuz. Ama biraz teknik ve sanatsal kaygılar güden bir izleyiciyseniz, oyuncu kadrosundaki usta isimlerin filmin genel vasatlığında nasıl da çaresizce çırpındıklarını görebiliyorsunuz. Sinemanın da futbol gibi, basketbol gibi bir “takım oyunu” olduğu göze çarpıyor direkt.
Kolay kolay hiçbir film için “Sakın izlemeyin!” gibi bir öneri okuyamazsınız benden, okusanız dahi ciddiye almayın. Yetişkin her birey gibi kendi fikrinize, kendi zevkinize güvenin ve kendi kanaatinizi kendiniz oluşturun derim ama, yapacak daha iyi bir alternatifiniz varsa “Hırsız Var” gerçekten zaman harcamaya değecek türden değil bana göre.
Hırsız Var! (2005) Film İncelemesi
Müzik - 5
Görsellik - 5
Oyuncu Performansları - 6
Yönetmen - 5
Senaryo - 5
5.2
Çok kötü
Tek kelimeyle: Zaman kaybı