Uluslararası Sanatçı Filmleri Programı Başladı

1005

İstanbul Modern, güncel video sanatına odaklanan ve görsel sanatçıların hareketli görüntü, animasyon ve filmlerini dünyanın farklı köşelerine taşıyan Artists’ Film International; (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programına kısa süreli sergiler salonunda yer veriyor.

Londra’nın köklü sanat kurumu Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlatılan program yedinci yılında farklı coğrafyalardan 17 sanat kurumunun ortaklığıyla düzenleniyor. Ortaklar her yıl ülkelerinde öne çıkan bir sanatçının yeni bir çalışmasını seçerek diğer ortaklarla paylaşıyor. Davet edilen sanatçıların videoları, program ortakları tarafından yürütülen küratöryel çalışma sonrasında, tematik gösterim ya da sergilerle izleyiciye sunuluyor. İstanbul Modern, Artists’ Film International’a geçmiş yıllarda Türkiye’den Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu, Sefer Memişoğlu ve Bengü Karaduman’ın videolarıyla katılmıştı.

- Reklamlar -

2014 yılında Burak Delier’le çalışarak “Kriz ve Kontrol” adlı videosunun ortak kurumlarda gösterilmesini sağlayan İstanbul Modern; 2015 yılı için Vahap Avşar’ı “Arguvan Yolu” adlı videosuyla davet etti. Sergide bu iki video yerleştirmenin yanı sıra, 15 ülkeden son iki yılda programa katılan sanatçıların çalışmaları tematik seçkilerle projeksiyon ve ekranlarda gösteriliyor. Sergi kapsamında video sanatı ve sanatçı filmleri hakkında söyleşi ve sunumlar da düzenleniyor.

Küratör: Çelenk Bafra

Asistan Küratör: Senem Kantarcı

Uluslararası Sanatçı Filmleri’nin 2015 Konuğu

VAHAP AVŞAR

Arguvan Yolu, 2013, 2′ 18”

Vahap Avşar, belleklere yer etmiş imgeleri, gündelik nesneleri ve popüler kültürün estetik anlayışını kullanarak ürettikleriyle, içinde bulunduğumuz coğrafyada üstü örtülü kalan meseleleri ifşa etmeyi amaçlar. Videoda Vahap Avşar; Ailesinin bir kaç kuşaktır yaşadığı Arguvan kasabasını Malatya kentine bağlayan tek yolda 1980’lerde oluşmuş, devasa bir yarığı konu alıyor. Asfalttaki çatlakların derinliği yolu kullanılmaz hale getirmiştir ama devlet yolu ne tamir eder ne de yerine yenisini yapar. Dünyayla ulaşımı kopan, hastane ve adliye başta olmak üzere temel imkânlardan yavaş yavaş mahrum kalan kasaba, kaderine terkedilir. “Arguvan Yolu”nun hem ana imgesi hem de metaforu işte bu yarıktır. Hareketli el kamerasıyla çekilen kısa, sarsıntılı, şiddetli ama gizem ve çağrışımlarla yüklü bu video, Türkiye’deki yakın dönem sosyo-politik çatışmalara bir tanıklık olarak okunabilir.

Kaynakİstanbul Modern
Önceki İçerikFilm Geliştirme Atölyesi Projeleri Açıklandı
Sonraki İçerikHayranı Olduğunuz Filmlerin Çekildiği 10 Gerçek Mekan
Emre Arısoy
Tam bir film manyağıyım. Film izlemeden bir gün geçirmişliğim yoktur. "Sonra durdum dedim ki madem izliyorum neden yazmıyorum?" ve yazmaya karar verdim :)