Amatör olarak müzik ile uğraştığım yıllardan kalma bazı hisler yaşattı bana Whiplash. Jazz bir müzisyenin hem rüyası hem kabusudur. İçinde katiller, öcüler ve fantastik yaratıklar olmadan bu kadar insanı geren kanı ve teri hissettirebilen kaç tane daha film vardır bilemedim, belkide aynı şeyleri kısmen yaşadığımdan bu şekilde etkilenmiş olabilirim.
Baş döndüren genel, omuz ve kalıp dışı baş çekimler arsında gidip gelen, gerginlik hissini olabildiğince insanın içine içine kazıyan bir çekim söz konusu. Damien Chazelle‘nin aks ekseni üzerinde dans ettiğini söylemek pek yanlış olmaz. İstanbul zilleri görüp “aa zilde İstanbul yazıyor ” demeniz de muhtemel. Film boyunca kullanılan parçalar için söylenebilecek tek kelime var “mükemmel” alternatif olarak ise harika,süper vb. kullanılabilir tabi. En iyi film, en iyi uyarlama film, en iyi ses miksajı ve en iyi kurgu olarak Oscar’a aday gösterilmektedir, ayrıca En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında J.K. Simmons da Whiplash ile boy göstermektedir.
Film de oldukça fazla git gel mevcut, “oldu mu? olacak mı? yaptı mı? bu sefer oldu!” dediğiniz anda olmamış olabiliyor. Benim gibi aşırı disipline tahammülünüz yok ise eğer bazı sahneler sinir bozucu olabiliyor, terletebilir. Kusursuzluk isteği gerçekten bu raddeye gelebilir mi ? Ben bu soruyu sordum kendime, ne gerek var dedim filmin sonuna gelene kadar. Filmin içinde bol bol hırs, otorite gerilim var sağa sola gizlenmiş bir miktar faşizm ile de karşılaşacaksınız. Filmde alt sınıf üst sınıf arasında ki zorlu ve kanlı ilişkiye de değinilmektedir. “İngilizcede ‘aferin’den daha zararlı bir kelime yoktur.” belki filmdeki en akılda kalıcı, can alıcı cümlesidir kendileri. İzlemenizi tavsiye eder hatta iyi seyirler dilerim.
Whiplash Fragmanı
Whiplash (2014) Film İncelemesi
Müzik - 9
Görsellik - 6
Oyuncu Performansları - 8
Yönetmen - 8
Senaryo - 8
7.8
Efsane
Amatör olarak müzik ile uğraştığım yıllardan kalma bazı hisler yaşattı bana Whiplash. Jazz bir müzisyenin hem rüyası hem kabusudur.