Açılış Sahneleri ile Büyüleyen Sinema Tarihinin En İyi 10 Filmi

1297

Açılış sahneleri, filmi izlerken genelde kaçırılan ve dikkatli izleyiciler haricinde genellikle göz ardı edilen bölümlerdir. Evde film izlerken büyük bir olasılıkla koltukta bir yerleşme ve çerezleri höpürdetme seansı ile, sinemada izlerken henüz ilk dakikalar ve reklamların hemen ardından başladığı için geçiştirilen ancak bir film için önemli anlardan bir tanesi bu açılış sahneleri.

CineFix tarafından paylaşılan bu videoda nedenleriyle birlikte açıklamışlar. Videonun hemen altında sebeplerini de bulabilirsiniz.

- Reklamlar -

İşte Açılış Sahneleri ile Büyüleyen Sinema Tarihinin En İyi 10 Filmi

Videodaki Filmler

Simetri – The Searchers – Çöl Aslanı (1956)

İlk ve son sahneleri aynı olan filmlerden bir tanesi The Searchers. Simetrinin de harika bir şekilde uygulayan John Ford’a da saygılar.

Güzellik – Raging Bull – Kızgın Boğa (1980)

Jake La Motta’yı ağır çekimde hazırlanırken görüyoruz. Martin Scorsese’nin ustaca işlediği flaş patlamaları ve gölgeleriyle güzelliğine laf edilmeyecek seviyede güzel.

Güzellik – Apocalypse Now (1979)

Sakin bir açılış sahnesi olacağa benzeyen müziğinin ardından gelen helikopter ile duman ve patlamaların ahengi…

Görsellik – Star Wars: A New Hope – Yıldız Savaşları: Yeni Bir Umut (1977)

Aşağı doğru pan yapan kamera ile bir anda kendimizi iki savaş gemisinin çarpışmasında buluyor ve aksiyona dahil ediliyoruz.

Uzay – Contact – Mesaj (1997)

Evrende bir gezintiye çıkmamıza imkan veren açılış sahnesiyle uzayın en ücra yerlerinden Robert Zemeckis‘in eşsiz ve gizemli dünyasına “Merhaba!” diyebiliyoruz.

Film Evrimi – Fight Club – Dövüş Kulübü (1999)

İnsan beyninde mükemmel bir geziye çıkma imkanı bulduğumuz, nöronlar arasında dolaşmak ve beynin mükemmelliğinin yanı sıra korku reseptörlerinin verdiği tepkileri görerek yaptığı giriş ile David Fincher‘ın ustalığı alkışı hak ediyor.

Film Evrimi – Day for Night – Amerikan Gecesi (1973)

Bir çekim tekniğinin adı da olan Day for Night Oscar’lı yönetmen François Truffaut’un yarı otobiyografi filmi olan bu yapım aynı zamanda çekim ekibinin de çektiği sıkıntıların anlatıldığı, kamera arkası görüntüleri ve iç dünyalarından oluşan bir baş yapıttır.

Uzun çekim – Flowers of Shanghai (1998)

Hsiao-Hsien Hou‘nun 9 dakika süren açılış sahnesi ve oyuncu performanslarının tavan yaptığı bu filmi henüz izlememiş olanlar için kaçırılan çok şey var. Mutlaka izleyiniz.

Uzun yapım – The Player – Oyuncu (1992)

Özenle yapılan koreografinin ardından vinçten aşağı doğru ve yana doğru yapılan çekim ile çok hoş bir senkrona dahil oluyoruz.

Uzun yapım  – Touch of Evil – Bitmeyen Balayı (1958)
Çapraz çekim tekniği ile yapılan bomba sahnesinin “aha patladı”, “aha patlıyor” derken “ohh” dedirten açılışı ile rahatlıyor ve en azından bir süre daha devam edecek filme başlıyoruz.